varieties of flavor |
muffin pandan, muffin cappucino, muffin oren |
cantikkan texture die.......... |
muffin
ingredient
250 gm butter / margerin
250 gm castorsugar
5 nos egg
260 gm all purpose flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
method
1.ayakkan bahan kering, all purpose flour, naking powder dan baking soda didalam satu bekas.
2.di dalam satu bekas yang lain pukul butter dan gula castor hingga kembang.
3. letakkan telur, kacau hingga sebati.
4. letakkan bahan kering yang telah ditapis tadi dan kacau sebati.
5. masukkan kedalam acuan kertas (paper cup) dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 - 30 minit, atau sehingga masak.
Tips
* sekiranya menggunakan papercup yang lembik (tak keras) letakkan ia didalam bekas tart atau didalam bekas aluminium yang sesuai dengan saiz papercup.
* suhu setiap oven bergantung dengan saiz oven tersebut, walaupun kite dah setting suhu die tetapi suhunya baleh menjadi lebih tinggi atau lebih rendah, jadi sekiranya tinggi turunkan sedikit suhu dan sekiranya rendah , tinggikan sedikit suhu oven anda.
No comments:
Post a Comment