mY liTtle woRld

dapur adalah satu dunia yang seronok untuk di experiment dan diterokai. ia akan memaksa kita untuk berfikir secara kreatif dan teliti didalam melakukan dan menghasilkan sesuatu produk.

Wednesday, December 22, 2010

ChocoLate tArt

setiap kali buka peti sejuk, mesti ternampak cooking chocolate yg banyak balance dari buat biskut raya hari 2. so fikir punya fikir tibe2 rase cam nak makan tart. so bermulalah aktiviti menggoogle resepi tart chocolate tapi tanpa guna cream. coz malas nk beli pastry item lg, just nk habiskan stock yang ade lg. akhirnya jumpe jugak lah resipi tart chocolate 2, dan hasilnya saye masyuk............... not bad. so kat bawah nielah hasilnye..........kalau korang nk buat gak nie resipinye, selamat mencube.................


 
sebelum masak




chocolate tart yang sudah dibakar



Resepi chocolate tart


sugar crust:

200gm         plain flour
50 gm          icing sugar
130 gm        butter
1 tsp            fresh milk / water

method:
1. pukul butter dan icing sugar (tapi jagan sampai kembang)
2. campurkan plain flour n fresh milk

chocolate filling:

2tsp             butter
1/2cup         cooking chocolate
1/3 cup        sugar
1 nos            egg
1 tsp             vanilla essence
1 tsp            milk  water

method:
1. cairkan butter, cooking chocolate dan gula menggunakan kaedah double-boiling dan biarkan ia sejuk.
2. campurkan bahan yang dicairkan tadi dengan telur, vanilla essence dan air, kacau sehingga sebati.
3. letakkan chocolate filling ke dalam tart casing dan bakar selama 30 minit dengan suhu 180 darjah celcius.

No comments:

Post a Comment